Curry z ziemniaków i kalafiora

Oto kolejna odsłona zupy curry: tym razem na bazie nieśmiertelnych ziemniaków i kalafiora z dodatkiem fasolki szparagowej, a wszystko przyrządzone w smakowicie doprawionym sosie z dodatkiem pomidorów. Polecam 🙂

Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g świeżego surowego kalafiora
  • 1 duża garść fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka przyprawy curry
    • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka pomidorów krojonych (albo dwa bardzo dojrzałe średnie pomidory)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia warzyw
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Umytego kalafiora dzielimy na koszyczki o wielkości porównywalnej do kawałków ziemniaków. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a imbir trzemy na małych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i warzywa, mieszamy i smażymy przez kilka minut.

Następnie, zalewamy całość pomidorami z puszki i mlekiem kokosowym, mieszamy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem do według uznania.

Curry z ziemniakami i kalafiorem podajemy solo lub z ryżem. Świetnie smakuje podane z sosem tatziki według tego przepisu<klik> i/lub mizerią po koreańsku<klik> . Można dodać płatki chilli dla zaostrzenia smaku 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *