Pięknie rumiane i pachnące pomidorki kuszą na targu i chętnie się w nie zaopatruję. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest sałatka z pomidorów, bazylii z octem balsamicznym. Idealna na szybką przekąskę, surówkę do obiadu, a podana z złociście opieczonym i chrupiącym pieczywem będzie świetną przekąską na domowej imprezie. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- ulubione pieczywo do podania np. domowy chleb gryczany
- oliwa
- czosnek do nasmarowania kromek pieczywa (opcjonalnie)
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy tosty z ulubionego pieczywa. Wcale nie trzeba mieć tostownicy ani piekarnika 🙂 Wystarczy patelnia! Na rozgrzaną nieprzywierająca patelnię kładziemy kromki chleba lub kawałki bułki i opiekamy na niewielkim ogniu aż będą zarumienione z obu stron.
Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Do miski wrzucamy pokrojonego pomidora, cebulkę, czosnek i bazylię.
Dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Podajemy jako surówka do obiadu albo smakowita przekąska, szczególnie gdy zaserwowana na opieczonym chrupiącym pieczywie posmarowanym oliwą i czosnkiem. Mniam 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂