Sałatka z pomidorów i bazylii, czyli włoska bruschetta

Pięknie rumiane i pachnące pomidorki kuszą na targu i chętnie się w nie zaopatruję. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest sałatka z pomidorów, bazylii z octem balsamicznym. Idealna na szybką przekąskę, surówkę do obiadu, a podana z złociście opieczonym i chrupiącym pieczywem będzie świetną przekąską na domowej imprezie. Polecam 🙂

Składniki:
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione pieczywo do podania np. domowy chleb gryczany
  • oliwa
  • czosnek do nasmarowania kromek pieczywa (opcjonalnie)
Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy tosty z ulubionego pieczywa. Wcale nie trzeba mieć tostownicy ani piekarnika 🙂 Wystarczy patelnia! Na rozgrzaną nieprzywierająca patelnię kładziemy kromki chleba lub kawałki bułki i opiekamy na niewielkim ogniu aż będą zarumienione z obu stron.

Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Do miski wrzucamy pokrojonego pomidora, cebulkę, czosnek i bazylię.

Dodajemy ocet balsamiczny i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Podajemy jako surówka do obiadu albo smakowita przekąska, szczególnie gdy zaserwowana na opieczonym chrupiącym pieczywie posmarowanym oliwą i czosnkiem. Mniam 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *