Kruche ciasto ze śliwkami

Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba 😀 Polecam!

Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego z puszki

Pianka:

  • 150 ml aquafaby*
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)

Nadzienie:

  • 500 g śliwek

* Praktyczna wskazówka – odkryłam, że piana szybciej się ubija, jeśli ugotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia, po czym sprawnie ubijam pianę 🙂

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe oraz olej i wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: zwykle dzielę na 40% i 60% – większą przeznaczamy na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną (mniejszą) część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.

Drugą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy jednolicie i ugniatamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na połówki.

Gdy spód jest przestudzony to układamy na nim śliwki i zabieramy się do zrobienia pianki. Przygotowujemy sobie mąkę ziemniaczaną i cukier, żeby mieć je pod ręką.

Do wysokiego garnka wlewamy aquafabę i ubijamy aż będzie sztywna. Wówczas, w małych porcjach dodajemy skrobię i cukier do naszej piany.  Miksujemy aż cukier się rozpuści, co stwierdzamy biorąc pianę między dwa palce i sprawdzając czy nie ma grudek cukru. (Jeśli wolicie, możecie użyć cukru pudru i dobrać jego ilość do smaku.)

Gotową pianę wykładamy na śliwki i równomiernie rozprowadzamy.

Potem, wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie na piance.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut albo aż do wierzch się zarumieni.

Podajemy po całkowitym przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Kruche ciasto ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *