Kruche ciasto ze śliwkami

Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba 😀 Polecam!

Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego z puszki

Pianka:

  • 150 ml aquafaby*
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)

Nadzienie:

  • 500 g śliwek

* Praktyczna wskazówka – odkryłam, że piana szybciej się ubija, jeśli ugotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia, po czym sprawnie ubijam pianę 🙂

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe oraz olej i wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: zwykle dzielę na 40% i 60% – większą przeznaczamy na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną (mniejszą) część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika.

Drugą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy jednolicie i ugniatamy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki i dzielimy na połówki.

Gdy spód jest przestudzony to układamy na nim śliwki i zabieramy się do zrobienia pianki. Przygotowujemy sobie mąkę ziemniaczaną i cukier, żeby mieć je pod ręką.

Do wysokiego garnka wlewamy aquafabę i ubijamy aż będzie sztywna. Wówczas, w małych porcjach dodajemy skrobię i cukier do naszej piany.  Miksujemy aż cukier się rozpuści, co stwierdzamy biorąc pianę między dwa palce i sprawdzając czy nie ma grudek cukru. (Jeśli wolicie, możecie użyć cukru pudru i dobrać jego ilość do smaku.)

Gotową pianę wykładamy na śliwki i równomiernie rozprowadzamy.

Potem, wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie na piance.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut albo aż do wierzch się zarumieni.

Podajemy po całkowitym przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *