Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru)

Kiedy w zeszłym roku po raz pierwszy poczęstowałam doświadczone kucharki z mojej rodziny powidłem śliwkowym bez cukru, to co usłyszałam? “Jak to nie ma w nich cukru, skoro są takie słodkie?? Niemożliwe!” “Ok, smaczne są te Twoje powidła, ale na pewno słoiki bez cukru nie przetrzymają zimy…” Zatem, wstrzymałam się z publikowaniem tego przepisu i przetestowałam ich wekowanie. Eksperyment przebiegł pomyślnie i jeszcze wiosną cieszyliśmy się naleśnikami ze słodziutkim domowym powidłem śliwkowym. Zachęcam do wypróbowania tej najzdrowszej i bardzo smacznej bezcukrowej wersji! 🙂

Jedna ważna uwaga, co do robienia weków na zimę z powideł śliwkowych bez względu na to czy z cukrem czy bez: śliwki powinny być dojrzałe i najlepiej z końcówki sezonu (miesiąca września). Tak przynajmniej mówili mi znajomi rolnicy, u których zaopatrujemy się w śliwki. W zeszłym roku ich posłuchałam i nie zawiodłam się 🙂 W tym też tak zrobię!

Składniki:
  • dowolna ilość dojrzałych śliwek węgierek
Wykonanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka z grubym dnem.

Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu (ale tak, żeby sobie powidła delikatnie „pyrkały”) aż całość zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.

Może niektórzy z Wam się martwią, czy śliwki się nie przypalą? Otóż, jeśli użyjemy dojrzałych śliwek, to pod wpływem temperatury same z siebie puszczą sok, który potem musi odparować, żeby powidła były odpowiednio gęste. 

Jeśli chcecie bardzo gęste powidła, to przygotujcie się na 4-6 (a nawet 8) godzin wolnego smażenia… Im więcej śliwek, tym dłużej to potrwa. Ale warto!! 🙂

Usmażone powidła przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostudzenia. I tak zawekowane powidła śliwkowe przetrwały u mnie zimę w piwnicy bez żadnych problemów.

Inny sposób zawekowanie słoików to taki: w większym garnku zagotowujemy tyle wody, żeby była na wysokość około 2/3 słoika. Do gotującej się wody wkładamy zakręcone słoiki z dżemem dołem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, używając ręcznika kuchennego ostrożnie wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem przenosimy słoiki z powidłami do spiżarni lub piwnicy i czekamy na zimę 😉

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *