Drożdżówki ze śliwkami

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci 🙂 Polecam!

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej)
  • 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce

Nadzienie:

  • 300-500 g dojrzałych śliwek węgierek
Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy.

Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe.

Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość.

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm.

W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt 🙂

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *