Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu

Z gotowego świeżego ciasta francuskiego można wiele pyszności wyczarować… Tym razem proponuję Wam smakowite pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. Świetna wytrawna przekąska na imprezę czy pomysł na lunch do pracy. Polecam 🙂

Inną wytrawną propozycją przekąski z gotowego ciasta francuskiego to paszteciki z pieczarkami. Natomiast w wersji na słodko polecam ciasteczka z kremem i oowcami, z jabłkami, rabarbarem albo rogaliki z czekoladą.

Składniki:
  • Ciasto:
  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180-200 g wędzonego tofu (koniecznie wędzonego!)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyty i osuszony szpinak kroimy w niewielkie kawałki. Tofu odsączamy i trzemy na małych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy szpinak i sos sojowy, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie, wsypujemy starte tofu i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez minutę.

Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy na blacie wyłożonym silikonową matą i i lekko rozwałkowujemy.

Kroimy w dowolnie przez siebie wybrane kształty, nakładamy farsz i zaklejamy. Ja zwykle wybieram kwadraciki, z których formuję pierożki 😉

Układamy je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu aż będą złociście brązowe.

Nam smakują najlepiej podane na ciepło 🙂

Praktyczna uwaga:

Tak przygotowany farsz ze szpinaku i wędzonego tofu świetnie nadaje się również jako nadzienie do naleśników czy pierogów.

Smacznego!

2 myśli na temat “Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *