Bułki orkiszowe z ziarnami – zdrowy i łatwy przepis

Przepis na bułki orkiszowe z ziarnami to domowy sposób na zdrowe pieczywo. Mamy pełną kontrolę nad składem (ilością cukru i soli, brakiem polepszaczy), w przeciwieństwie do tych kupionych w sklepie. A w smaku są przepyszne – nasz Najmłodszy maluszek lubi je zajadać nawet bez żadnego smarowidła 🙂 Polecam!

Inna alternatywą pieczywa mogą być domowe tortille, z których przygotowanie wegabów to fraszka! 🙂 Polecam takie z batatów<klik>, a w wersji bezglutenowej takie<klik>.

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej typu 2000
  • 500 g mąki orkiszowej typu 750
  • zaczyn:
    • 40 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka przegotowanej letniej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki (40 g) pestek dyni
  • 1/4 szklanki (40 g) ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki (40 g) ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju
  • 400 ml letniej wody
  • olej i mleko roślinne do smarowania bułek na wierzchu
  • sezam, płatki owsiane, czarnuszka lub inne ulubione ziarna do posypania bułek
Wykonanie:

W pierwszym kroku przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, jedną łyżkę wody i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Do mąki przesianej przez sitko dodajemy sól oraz ziarna i dokładnie mieszamy.

Następnie, wlewamy olej, gotowy zaczyn z drożdży i mieszamy odwrotną końcówką drewnianej łyżki. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, to wykładamy je na podsypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Następnie, używając wagi kuchennej dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (moje mają zwykle około 100 g). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki orkiszowe mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25-30 minut albo aż będą pięknie złociście zarumienione.

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do przestudzenia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *