Baklawa – bałkański deser z orzechami włoskimi

Jako że sezon na orzechy włoskie kwitnie, to proponuję Wam wykorzystanie ich do przygotowania bałkańskiego deseru o nazwie baklawa. Tradycyjnie składa się on z warstw cienkiego jak płatki papieru ciasta przełożonych pokrojonymi orzechami lub migdałami wymieszanymi z cukrem. W mojej nie całkiem tradycyjnej wersji używam zwykłego gotowego świeżego ciasta francuskiego, a w orzechowym nadzieniu bitej śmietany z aquafaby 🙂 . Produkt końcowy niesamowicie smaczny! Polecam 🙂

^Baklawa to inaczej bakława albo baklava.

Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):

Ciasto:

  • gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g)

Nadzienie:

  • 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 150 ml aquafaby*
  • 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • mieszanka mleka roślinnego (4 łyżki) i oleju do posmarowania wierzchu (2 łyżki)
  • połówki orzechów do przybrania wierzchu (opcjonalnie)
  • syrop klonowy lub z agawy do podania (opcjonalnie)

* Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu fasoli lub ciecierzycy lub woda pozostała odcedzeniu ich z puszki. 

Praktyczna wskazówka: piana szybciej się ubija, jeśli podgotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia, po czym sprawnie ubijam pianę.

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dopasowanym do rozmiarów denka.

Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy na blacie wyłożonym silikonową matą.

Odmierzamy rozmiary dna blaszki, kroimy i wykładamy blaszkę ciastem dociskając do brzegów.

W wysokim garnku ubijamy mikserem najpierw na małych, potem na największych obrotach podgrzaną aquafabę. Gdy będzie sztywna dodajemy po jednej łyżce cukru i miksujemy aż cukier się rozpuści, co stwierdzamy biorąc pianę między dwa palce i sprawdzając czy nie ma w niej grudek cukru.

Następnie, dodajemy cynamon, miksujemy, dodajemy pojedynczo dwie łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy aż składniki się połączą.

Gdy piana jest gotowa wsypujemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na blaszkę wyłożoną warstwą ciasta francuskiego.

Pozostałe ciasto nakładamy na orzechową pianę.

Używając pędzelka smarujemy mieszanką mleka i oleju.

Kroimy w wybrane przez siebie porcje – na przykład kwadrato-prostokąty 😉 Na wierchu każdego kawałka można ułożyć połówkę orzecha włoskiego, ale nie jest to konieczne.

Pieczemy  w temperaturze 175 stopni C przez około 25 minut albo do momentu aż wierzch będzie złocisty.

Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, kroimy na naszych nacięciach sprzed pieczenia. Można podawać bez lub polane syropem z agawy/klonowym.

Smacznego!

2 myśli na temat “Baklawa – bałkański deser z orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *