Apple crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

Apple crumble, inaczej jabłka zapiekane pod kruszonką, to prosty sposób na pyszną słodkość łączącą w sobie kultowe smaki jesieni – jabłek i orzechów włoskich. Wspaniale nadaje się nie tylko na deser, ale również i na śniadanie – o ile przetrwa noc nietknięte przez łasuchów… 🙂 Polecam!

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka (5 ml) brązowego cukru
  • 2 łyżki (30 ml) skrobi ziemniaczanej
  • sok z połówki cytryny

Kruszonka:

  • 1 1/2 szklanki (360 ml) bezglutenowych płatków owsianych (albo zwykłych górskich w wersji z glutenem 🙂 )
  • 1/2 szklanki (120 ml) pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczka (2 ml) mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki (45-60 ml) brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki (80 ml) płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki – ja zwykle kroję na 8-ki lub 12-stki (każdą ćwiartkę na 2 lub 3 części w zależności od wielkości).

Następnie, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy mąką, cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.

W większej misce mieszamy płatki owsiane, pokrojone niezbyt drobno orzechy włoskie, sól, cukier i cynamon. Dolewamy płynny olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy jabłka.

Następnie, wykładamy na nie kruszonkę i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 25 minut lub do momentu aż wierzch będzie zarumieniony. I apple crumble gotowe! 🙂

Podajemy na ciepło albo na zimno. Świetnie pasuje na śniadanie – można podać z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, polub, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Apple crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką”

    1. Myślę, że w sumie można… Jabłka podlać odrobiną wody na jednej patelni – najlepiej pod przykryciem. A na drugiej patelni uprażyć płatki owsiane z dodatkami. Uwaga: cukier się rozpuści i zrobi się z niego syrop, który jak zastygnie to będzie chrupiący. W każdym razie powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *