Domowa masa kajmakowa

Masa kajmakowa to chyba obok polewy czekoladowej jeden z najbardziej podstawowych niezbędników przy pieczeniu czy przygotowywaniu deserów. A że może być  ona całkowicie roślinna i w dodatku gotowa w zaledwie kilkanaście minut, możecie się przekonać z tego prostego przepisu. Polecam 🙂

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) brązowego cukru
  • 1/2 szklanki (120 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez dobę
  • 2 łyżki (30 ml) mleka sojowego
Wykonanie:

Na nieprzywierająca patelnię lub do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do momentu aż cukier się rozpuści.

Gdy na patelni mamy już syrop, to ściągamy ją z ognia, dodajemy stałą część mleka kokosowego i energicznie mieszamy aż mleko połączy się z syropem. Uwaga: trzeba mieszać naprawdę energicznie, żeby kawałki twardego mleka kokosowego dobrze się rozpuściły.

Następnie, kładziemy patelnię z powrotem na ogniu (wysoka temperatura rozpuści ewentualne grudki), dolewamy mleko sojowe i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę cały czas mieszając.

Przelewamy zawartość patelni do naczynia i odstawiamy do przestudzenia. I domowa masa kajmakowa gotowa 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, polub, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram

Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *