Zając jest jednym z symboli święta Wielkiej Nocy. Zarówno obdarowujemy się nim (a właściwie dzieci 😉 ) jak i gości on na stołach w czasie Wielkanocy. Najczęściej jest z lukru albo z czekolady. A ja proponuję wykonać go samodzielnie z… ryżu! 😀 Jest całkowicie jadalny, więc na koniec ucztowania, gdy już nasycimy się jego widokiem, możemy polać go ulubionym sosem i skonsumować 😉 A goście na pewno będą zachwyceni taką oryginalną dekoracja stołu! Polecam 🙂
Składniki:
- 1/3 szklanki (80 ml) ugotowanego ryżu (brzuszek)
- 2 łyżeczki (10 ml) ugotowanego ryżu (ucho) – potrzebujemy takie dwa 🙂
- 1 1/2 łyżeczki (12 ml) ugotowanego ryżu (ręka) – potrzebujemy takie dwie 🙂
- 1 łyżeczka (5 ml) ugotowanego ryżu (noga) – potrzebujemy takie dwie 🙂
- szczypior lub kawałeczek arkusza wodorostów do wycięcia oczu i buźki
- kawałek papryki lub jabłka (tułów)
- pietruszka (trawka)
- marchewka (kwiatki)
Wykonanie:
Ugotowany ryż nakładamy w odpowiednich porcjach do foli spożywczej i dociskając formujemy poszczególne części ciała Zajączka (według listy składników powyżej). w tej kolejności układamy je od razu na talerzu.
Z papryki (lub jabłka) wykrawamy brzuszek – jak pokazany na zdjęciu.
Ze szczypiorku lub arkuszu nori wycinamy oczy i buźkę (dziecięce nożyczki dobrze się sprawdzają 🙂 ).
Z marchewki wycinamy kwiatuszki i ozdabiamy talerz.
Całość kładziemy na stole do dekoracji, ale można je zjeść z ulubionym sosem 🙂
Smacznego!
*Przepis zainspirowany internetem 😉
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂