Jak zrobić zajączka wielkanocnego?

Zając jest jednym z symboli święta Wielkiej Nocy. Zarówno obdarowujemy się nim (a właściwie dzieci 😉 ) jak i gości on na stołach w czasie Wielkanocy. Najczęściej jest z lukru albo z czekolady. A ja proponuję wykonać go samodzielnie z… ryżu! 😀 Jest całkowicie jadalny, więc na koniec ucztowania, gdy już nasycimy się jego widokiem, możemy polać go ulubionym sosem i skonsumować 😉 A goście na pewno będą zachwyceni taką oryginalną dekoracja stołu! Polecam 🙂

Składniki:
  • 1/3 szklanki (80 ml) ugotowanego ryżu (brzuszek)
  • 2 łyżeczki (10 ml) ugotowanego ryżu (ucho) – potrzebujemy takie dwa 🙂
  • 1 1/2 łyżeczki (12 ml) ugotowanego ryżu (ręka) – potrzebujemy takie dwie 🙂
  • 1 łyżeczka (5 ml) ugotowanego ryżu (noga) – potrzebujemy takie dwie 🙂
  • szczypior lub kawałeczek arkusza wodorostów do wycięcia oczu i buźki
  • kawałek papryki lub jabłka (tułów)
  • pietruszka (trawka)
  • marchewka (kwiatki)
Wykonanie:

Ugotowany ryż nakładamy w odpowiednich porcjach do foli spożywczej i dociskając formujemy poszczególne części ciała Zajączka (według listy składników powyżej). w tej kolejności układamy je od razu na talerzu.

Z papryki (lub jabłka) wykrawamy brzuszek – jak pokazany na zdjęciu.

Ze szczypiorku lub arkuszu nori wycinamy oczy i buźkę (dziecięce nożyczki dobrze się sprawdzają 🙂 ).

Z marchewki wycinamy kwiatuszki i ozdabiamy talerz.

Całość kładziemy na stole do dekoracji, ale można je zjeść z ulubionym sosem 🙂

Smacznego!

*Przepis zainspirowany internetem 😉

  • Spodobał‚ Ci się przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał‚ szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *