Tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia, bez glutenu)

Dziś zapraszam na tort jogurtowy z truskawkami na owsiano-słonecznikowym spodzie. To lekki i orzeźwiający letni deser, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. A co najważniejsze, nie wymaga w ogóle pieczenia (idealny na upalne dni). Dodatkowo, można powiedzieć, że to FIT deser, bo nie ma w nim oleju, a słodzony jest bananem i syropem z agawy. Nie ma w nim też ani glutenu ani laktozy – zatem w sam raz dla alergików 🙂 Aktualnie zajadamy się wersją z truskawkami, ale gdy te się skończą, zamienimy je na maliny 🙂 Polecam!

 

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Spód:

  • 1 szklanka (240 ml) bezglutenowych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika
  • 3 łyżki (45 ml) kakao
  • 1 średni dojrzały banan

Nadzienie:

  • około* 400 ml jogurtu roślinnego o smaku naturalnym (u mnie to zawsze sojowy)
  • 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1/2 szklanki (120 ml) zimnej wody
  • 1 łyżeczka (5 ml) agaru w proszku
  • 300 g świeżych truskawek

* “około 400 ml” oznacza, że czasami jak nie mam takiego, to używam 3*125 ml (czyli 375 ml) 😀

Wykonanie: 

Do blendera wsypujemy płatki owsiane i nasiona słonecznika i miksujemy aż składniki będą dobrze rozdrobnione – konsystencja średnio drobnej mąki. Dodajemy kakao i miksujemy przez minutę. Wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i miksujemy aż składniki się połączą i utworzą kulę. Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej zapiętej dnem do góry) i ugniatamy równomiernie na całej powierzchni dociskając kubeczkiem lub łyżką.

Umyte truskawki kroimy na niewielkie kawałki (np. ćwiartki) i układamy na przygotowanym wcześniej spodzie.

Do blendera przekładamy jogurt naturalny, słodzimy do smaku i miksujemy przez minutę. Zostawiamy go w blenderze, a przygotowujemy zagęszczacz.

W niewielkim garnku z grubym dnem mieszamy agar z zimną wodą aż się rozpuści. Stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut aż zacznie przypominać konsystencję kisielu. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia i co chwilę mieszamy. U mnie metodą na sprawdzenie, czy już wystarczająco przestygł jest włożenie palca 😉 Jeśli nie parzy to znaczy, że jest w sam raz 😀

Przestudzony agar wlewamy do jogurtu i miksujemy przez minutę, po czym wylewamy na spód wyłożony truskawkami.

Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach jogurt jest zastygnięty i tort mamy gotowy. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *