Wegańskie szaszłyki

Sezon grillowy nie oznacza tylko mięsiwa na ruszcie 🙂 Ulubione warzywa i tofu czy tempeh (krewny tofu) też świetnie nadają się do pieczenia. Sekretem jest oczywiście marynata, która sprawi, że szaszłyki będą miały niepowtarzalny smak. Dodatkowo, niezapomnianych doznań smakowych zapewni mniej lub bardziej ostry koreański sos, z którym można je podać 🙂 Polecam!

Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • białe pieczarki lub grzyby portobello
  • kawałek brokuła
  • 200 g wędzonego tofu (lub tempeh)

Marynata (jak w przepisie na wegański bekon z grzybów portobello):

  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki gęstego sosu do grilla (ja używam Classic BBQ Sauce)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Do podania:

Wykonanie:

Najpierw dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Cukinie i grzyby kroimy w grube plastry, a paprykę i brokuła w większe kawałki. Tofu można pokroić na gruba kostkę albo plastry – jak wolicie.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w naczyniu. Warzywa, oprócz grzybów, wrzucamy do dużej miski i zalewamy marynatą. Mieszamy dokładnie.

Następnie, odlewamy marynatę z warzyw do naczynia, żeby w niej moczyc tofu i grzyby.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa, tofu i grzyby namoczone w miksturze. Grillujemy z każdej strony aż warzywa będą miękkie i podpieczone według gustu.

Podajemy solo albo z sosem ssamjang albo takim koreańskim sosem.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *