Ciasto z brzoskwiniami, czyli Peach Cobbler w bezglutenowej wersji

Peach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie 😉 Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam 🙂

Dla amatorów deserów i sałatek z brzoskwiniami polecam również jagielnik, tort makowy , dżem, sałatkę

Składniki (żaroodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):

Ciasto:

  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/3 oleju (80 ml) roślinnego
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 6-7 sztuk świeżych dojrzałych brzoskwiń**
  • 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
  • 30 ml soku z cytryny (z połowy cytryny)
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru

* Makę z ciecierzycy i ryżową można zamienić na pszenną albo orkiszową, ale polecam wypróbować najpierw tę bezglutenową wersję 🙂

**Świeże brzoskwinie można zamienić na te z puszki, ale wtedy już ich nie gotujemy, tylko używamy około brzoskwinie (to około 450 g) i 150 ml syropu.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy umyte brzoskwinie pokrojone w grubsze plasterki, zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez około 15 minut aż brzoskwinie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czas zależy od tego jak miękkie i dojrzałe mamy brzoskwinie.

Do większej miski przesiewamy mąkę ryżową i z ciecierzycy, proszek do pieczenia i wsypujemy cukier. Mieszamy i dolewamy olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy i wylewamy na ceramiczna foremkę posmarowana olejem.

Gotowe brzoskwinie razem z pozostałym syropem wylewamy przez środek foremki na ciasto i nie mieszamy (niech same “rozpłyną się” na boki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut albo do momentu jak wierzch się zarumieni – najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. (Ja włączam termooobieg).

Podajemy najlepiej jeszcze parujące na ciepło 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *