Kotlety ryżowo-marchewkowe to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Właściwie potrzeba tylko kilka składników i podstawowych przypraw, żeby zrobić smaczne w pełni roślinne kotleciki, które pasują zarówno na imprezę jak i do obiadu. Polecam!
Polecam również domowe kotlety sojowe, kotleciki z fasoli, burgery z ciecierzycy.
Składniki (na 8 sztuk):
- 3 szklanki (720 ml) ugotowanego białego ryżu
- 4 duże ugotowane marchewki (około 500 g)
- 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) kuminu
- 4 łyżki (60 ml) bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Nieobrane marchewki gotujemy w całości albo w połówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy, aby ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy 8 kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
Kotlety marchewkowo-ryżowe podajemy w wersji imprezowej 😉 z sosem czosnkowym, pikantnym koreańskim sosem – przepis tutaj albo z meksykańskim sosem pomidorowym salsa. Można również serwować je na obiad np. z sosem pieczarkowym, ziemniakami i surówką.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Cześć kochana
Kotleciki przepyszne.
Będąc u rodziców na wsi zaserwowałam rodzicom do obiadku. Dziękuję za przepis.
Polecam mniam, mniam.
Cześć, bardzo się cieszę, że kotleciki smakowały! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂
Te 3 szklanki ugotowanego ryżu to ile dag przed ugotowaniem?
Dokładnie nie wiem, bo zawsze używam miarki szklanki 😉 , ale myślę że około 250g surowego ryżu. Jak sprawdzę przy najbliższej okazji, to dopiszę w przepisie.. Pozdrawiam 🙂