Tort marchewkowy z kremem z batatów

Ciasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia 🙂 Polecam gorąco!

Polecam również tort makowy z brzoskwiniami, tort czekoladowo-truskawkowy, jogurtowy, tort owocowy na zimno, tort z japońską herbatą matcha, tort Oreo, bezglutenowy tort czekoladowy.

Składniki:

Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki):

  • 1 szklanka (240 ml) mąki orkiszowej jasnej typu 700 (lub mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) sody
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) cynamonu
  • 1/4 szklanki (60 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru)
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
  • 100 g surowej marchewki

Krem:

  • 600 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków)
  • 1/3 szklanki (80 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%)

Dodatkowo do dekoracji:

  • surowa marchewka
  • pestki dyni
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy cukier i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to d mieszanki z mąką i mieszamy. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach tarki i całość krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i bokiem posmarowanym niewielką ilością oleju. Potrzebujemy dwa takie biszkopty do naszego tortu marchewkowego i najlepiej upiec je jednocześnie w oddzielnych foremkach (przynajmniej ja tak robię :)).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.

Obranego i umytego batata kroimy w kostkę i gotujemy na parze aż będzie miękki. Jeszcze gorące słodkie ziemniaki przecieramy przez sitko, dodajemy stałą część mleka kokosowego i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. I tak powstaje nasz krem z batatów. Ja go już nie słodzę, bo moim zdaniem nie ma potrzeby i w ten sposób idealnie komponuje się z marchewkowym biszkoptem.

Biszkopt układamy na talerzu lub podstawce, smarujemy kremem batatowym, przekładamy drugim biszkoptem, który, podobnie jak boki tortu, smarujemy pozostałością kremu. Wierzch tortu można przyozdobić np. gwiazdkami wyciętymi z marchewki i pestkami dyni.

Gotowy tort odstawiamy do lodówki. Podajemy po schłodzeniu.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂