Kremowa zupa kalafiorowa

Zupę kalafiorową na pewno każdy zna. Ale o kremowej wersji z pieczonych warzyw chyba jeszcze nie wszyscy słyszeli? 🙂 Jest przepyszna! I uwaga – smakuje dużo lepiej niż wygląda 😀 Zatem czas ja wypróbować! Polecam 🙂

Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2-3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • świeża natka pietruszki do podania
  • olej roślinny
  • sól i pieprz czarny mielony
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Umytego kalafiora kroimy na koszyczki, wkładamy do większego naczynia, polewamy kilkoma łyżkami oleju, pieprzymy i solimy i mieszamy. Kalafior przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obrana i umytą marchewkę kroimy w słupki i układamy obok kalafiora. Obrane ziemniaki kroimy jak frytki i układamy na blaszce. Cebule przekrawamy na połówki, obieramy i dodajemy do blaszki. Obrany czosnek układamy na kawałku folii aluminiowej, skrapiamy niewielką ilością oleju, mieszamy i zawijamy – w ten sposób czosnek nie spali się w trakcie pieczenia.

Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Upieczone warzywa ostrożnie przekładamy do blendera, dodajemy płatki drożdżowe, wodę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżymi ziołami, można posypać płatkami chilli.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *