Zupa z kiszonych buraków

O tym, że kiszonki są zdrowe wiedzą chyba już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam 🙂 Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam 🙂

Amatorom kiszonek polecam kimchi, czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku. Polecam również kiszoną kapustę z grochem.

Składniki:
  • 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu
  • 1 duża marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sos sojowy, sól i pieprz do smaku
  • ugotowana fasola do podania
Wykonanie:

Dobrze ukiszone buraki z tego przepisu rozdrabniam w mikserze (na niewielkie kawałki przypominające startą marchewkę).

Wrzucam do garnka razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i marchewką startą na dużych oczkach. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki).

Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można też dolać trochę (np. szklankę) zakwasu po zestawieniu zupy z ognia. Ale jak buraki są dobrze ukiszone, to moim zdaniem, nie jest to konieczne. Wolę wypić zakwas na surowo niż w zupie 🙂 Zupę podajemy z ugotowaną wcześniej fasolą.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *