O tym, że kiszonki są zdrowe wiedzą chyba już wszyscy. Ja mam to szczęście, że je uwielbiam 🙂 Oprócz jedzenia kimchi, ogórków czy innych kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam 🙂
Amatorom kiszonek polecam kimchi, czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku. Polecam również kiszoną kapustę z grochem.
Składniki:
- 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu
- 1 duża marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sos sojowy, sól i pieprz do smaku
- ugotowana fasola do podania
Wykonanie:
Dobrze ukiszone buraki z tego przepisu rozdrabniam w mikserze (na niewielkie kawałki przypominające startą marchewkę).
Wrzucam do garnka razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę i marchewką startą na dużych oczkach. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa będą miękkie. (Jak ktoś chce może najpierw ugotować do miękkości ziemniaki z marchewką i przyprawami, a potem dodać rozdrobnione buraki).
Całość wystarczy doprawić sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Można też dolać trochę (np. szklankę) zakwasu po zestawieniu zupy z ognia. Ale jak buraki są dobrze ukiszone, to moim zdaniem, nie jest to konieczne. Wolę wypić zakwas na surowo niż w zupie 🙂 Zupę podajemy z ugotowaną wcześniej fasolą.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂