Koreańska sałatka z suszonych glonów Nori

Prosta, pyszna i zdrowa koreańska sałatka z suszonych wodorostów Nori, która pasuje jako przekąska i dodatek do obiadu. Polecam 🙂

Składniki:
  • 1oo g suszonych arkuszy wodorostów Nori*
  • 3 cebulki dymki – zielona część
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 3 łyżki prażonego sezamu (lub według uznania)
  • suszone płatki chilli (opcjonalnie)

*Takich jakich używa się do robienia domowego sushi albo koreańskiego kimbap

**Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach suszonych alg morskich można znaleźć tutaj.

Wykonanie:

W dużej misce rozrywamy lub kruszymy palcami arkusze glonów na niewielkie kawałki. Odstawiamy.

Cebulki myjemy i drobno kroimy. Obrane ząbki czosnku ucieramy na małych oczkach tartki.

W niewielkiej miseczce mieszamy wodę z sosem sojowym i syropem z agawy. Zalewamy tym przygotowane wcześniej kawałki glonów, dodajemy sezam, starty czosnek, pokrojoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Można dodać również suszone płatki chilli.

Sałatkę z wodorostów nori przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku maksymalnie przez tydzień.

Podajemy z ugotowanym ryżem oraz innymi dodatkami np. cukinią smażoną po koreańskubulgogi z brokuła i tofu.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂