Cukinia smażona po koreańsku

Oto kolejny przepis na azjatycki smakołyk – tym razem na smażoną cukinię po koreańsku. Fajnie chrupiąca, pikantna dzięki płatkom chilli i pysznie sezamowa. Jest to idealny dodatek do obiadu, a podana z ryżem może stanowić pełny posiłek. Kulinarny hit sezonu cukiniowego! Polecam 🙂

Fanom kuchni koreańskiej polecam również koreańskie kopytka ryżowe na słodko,  kluski ryżowe na ostro tzw. tteokbokkibulgogi z tofu i brokułów, koreańskie bulgogi z boczniakówkoreańskie sushi kimbap z  grzybami portobello, koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori, słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku, zupa ogórkowa na zimno, koreańska pikantna zupa z makaronem, koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany 🙂 ), koreański pączek wytrawny, mizerię po koreańsku, wegańskie kimchi, kimchi bokumbap.

Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku, kiszone buraki, zupę z kiszonych buraków   . Polecam również kimchi z białej kapusty.

Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańskukoreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.

 

Składniki: 
  • 6 średnich cukinii
  • 1 1/2 łyżki soli (do nasolenia cukinii)
  • 8 łodyg szczypiorku (może być kilka więcej)
  • 5 ząbków czosnku lub łyżka domowej pasty czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego (ewentualnie innego oleju roślinnego – ale nie kokosowego!)
  • 1-2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka – 1 łyżka płatków chilli (według własnego smaku)
Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy podłużnie na pół i kroimy w niezbyt cienkie plasterki półksiężyce. Nie mogą być zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać.

Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut.

W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową 🙂 ).

Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno.

Nasoloną cukinię dwukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.

Cukinię przekładamy do większego naczynia, dodajemy posiekany szczypiorek, pastę czosnkową, cukier, płatki chilli, olej sezamowy i uprażone ziarna sezamu.

Całość mieszamy, najlepiej dłońmi uzbrojonymi w rękawiczki, dokładnie wmasowując przyprawy w cukinię.

Przekładamy ją na patelnię i smażymy przez około 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.

Podajemy jako przystawkę lub z ryżem/kaszą/ziemniakami jako pełne danie.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Cukinia smażona po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *