Domowa zupa og贸rkowa

Domowa zupa og贸rkowa to klasyk klasyki 馃檪 I ka偶da gospodyni ma swoj膮 sekretn膮 receptur臋. Ja zdradz臋 Wam moj膮 馃槈 Jest to prosty przepis na bardzo syc膮c膮 zupk臋. I uwaga, moje dzieci uwielbiaj膮 zajada膰 j膮 r贸wnie偶 na zimno, a latem prosto z lod贸wki 馃榾 Polecam wypr贸bowa膰!

Sk艂adniki:
  • 4-6 sztuk og贸rk贸w kiszonych (w zale偶no艣ci jak mocno kwa艣n膮 zup臋 lubie)
  • 1 1/2 szklanki (oko艂o 350 ml) kwasu z kiszonych og贸rk贸w
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 szklanka (240 ml) surowego ry偶u
  • 3 艣rednie ziemniaki
  • 1 ma艂a cebula
  • 3 du偶e li艣cie laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • s贸l i pieprz czarny (do smaku)
  • 艣wie偶y koperek i pietruszka (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ry偶 dok艂adnie p艂uczemy, zalewamy zimn膮 wod膮, dodajemy obrane i pokrojone w kostk臋 ziemniaki i cebul臋. Wrzucamy li艣cie laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, po czym skr臋camy ogie艅 na 艣redni i gotujemy pod przykryciem a偶 ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie (ale nie rozgotowane).

Dodajemy og贸rki starte na du偶ych oczkach tartki i wlewamy kwas z kiszonych og贸rk贸w. Zagotowujemy, dodajemy drobno pokrojon膮 lub start膮 na tarce marchewk臋, dolewamy wody, aby uzyska膰 konsystencj臋 zupy.

Gotujemy przez kilka minut. Na ko艅cu doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku i dodajemy 艣wie偶e lub mro偶one pokrojone zio艂a – ja lubi臋 koperek i pietruszk臋.

Acha, warto pami臋ta膰 o wy艂owieniu ziarenek ziela angielskiego i ja艂owca przed podaniem, np. dzieciom 馃槈

Podajemy na ciep艂o albo na zimno – moje dzieci tak lubi膮 馃檪

*Ja zwykle wekuj臋 t臋 zup臋, tzn. jeszcze gor膮c膮 wlewam ostro偶nie do czystego s艂oika, zakr臋cam i stawiam do g贸ry dnem. Gdy si臋 ostudzi wstawiam do lod贸wki. Zu偶ywam w ci膮gu tygodnia.

Smacznego!

  • Spodoba艂 Ci si臋 ten przepis? To podaj go dalej!聽
  • B臋dzie mi bardzo mi艂o, je艣li podzielisz si臋 swoj膮 opini膮 w formie komentarza 馃檪
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • 艢led藕 mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam! 馃檪