Drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem

Jak już kiedyś Wam wspominałam, dekadę temu prowadziłam przez jakiś czas stronę ze swoimi przepisami, którą zawiesiłam, gdy pochłonęło mnie macierzyństwo i praca zawodowa.  Teraz prowadząc tego kulinarnego bloga roślinnego korzystam z zapisanych z tamtych czasów przepisów i weganizuję je w wolnej chwili 🙂 I tak ostatnio przerobiłam recepturę na pyszne i aromatyczne drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem. Wspaniale smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Polecam!

Polecam również drożdżowe bułeczki z dynią.

Zachęcam również do wypróbowania orkiszowych bułeczek z ziarnami, domowych bułek z chrupiącą skórką.

Składniki:
  • Bułeczki:
  • 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży ( lub 30 g świeżych)
  • 3 łyżki roztopionego masła roślinnego
  • 1 szklanka letniego mleka roślinnego np. sojowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru
  • szczypta soli
  • Kruszonka: 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka roztopionego masła roślinnego

Dodatkowo:

  • Wszystko razem delikatnie łączymy palcami i kruszonka gotowa.
Wykonanie:

Drożdże świeże:

Z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i mleka zrobimy rozczyn, który odstawiamy na około 15 minut, aż zacznie rosnąć (ten czas zależy od tego czy składniki były prosto z lodówki, czy też miały temperaturę pokojową – im cieplejsze tym szybciej drożdże biorą się do roboty). Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

Drożdże suche:

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko, mieszamy i krótko wyrabiamy.

Formowanie bułeczek:

Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia na około 90 minut.

Gdy podwoi swoją objętość, wyrabiamy bułeczki. Proponuję taki sposób:  urywamy z ciasta niewielki kawałek, w dłoniach robimy z niego kulkę, którą  następnie rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, zawijamy jak pieroga, dokładnie sklejamy i dłońmi kształtujemy bułeczki. Brzmi to może trochę skomplikowanie, ale jest bardzo proste w wykonaniu 😉

Co do nadzienia, to można użyć ulubionego dżemu np. wiśniowego, brzoskwiniowego, truskawkowego , albo domowego powidła śliwkowego.

Uformowane bułeczki kładziemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub matą silikonową i zostawiamy na około 10-15 minut, żeby troszkę wyrosły.

Wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie mieszamy palcami. Mleko i olej mieszamy razem.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je z wierzchu mieszanką mleka i oleju i posypujemy kruszonką.

Pieczemy temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂