Czasami może się wydawać, że coś jest powszechnie znane, mało ciekawe albo oczywiste. A tymczasem, gdy podzieliłam się z kilkoma osobami tym przepisem okazało się, że takiej surówki jeszcze nie jedli 😀 Zatem podaję podaję sposób na pyszną surówkę z kapusty włoskiej i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Polecam 🙂
Fanom surówek polecam również taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/, albo http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/, albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi z białej kapusty.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek)
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika)
- sok w połowy cytryny
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:
Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę.
Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂
Surówkę przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzoną.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Moja ulubiona surówka. Zawsze w sezonie często u nas gości.
Cieszę się😊 Pozdrawiam!