Sałatka jarzynowa a’la “Grzybowa Polana”

Sałatka jarzynowa to klasyka na polskim stole. Dzisiaj proponuję zaserwować ją w towarzystwie marynowanych pieczarek. Fajnie wygląda, prawda? 🙂 

Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Bezludna Wyspa” 🙂

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):
  • marynowane pieczarki
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1/2 średniej cebuli
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • majonez (lub jogurt naturalny) według uznania
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę i piertruszkę gotujemy w mundurkach aż będą miękkie. Obieramy ze skórki i ucieramy na dużych oczkach tarki, podobnie jak ogórka kiszonego. Cebulę drobniutko siekamy, podobnie jak pietruszkę i koperek.

Warzywa (i starty ser żółty, jeśli lubicie) mieszamy w większej misce z musztardą i majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy odcedzone wcześniej marynowane pieczarki kapeluszami w dół jak pokazano na zdjęciu.

Pieczarki posypujemy hojnie pokrojonymi ziołami.

Następnie, delikatnie wykładamy sałatkę jarzynową wyrównując jej powierzchnię. Przykrywamy folia aluminiową i odkładamy do lodówki.

Przed podaniem ściągamy folię, przykładamy płytki talerz i dwracamy tortownicę do góry dnem, po czym odpinamy i ściągamy obręcz tortownicy. Sałatka jarzynowa w wersji “Grzybowa Polana” albo “Pieczarki na łące” mamy gotowe do serwowania gościom lub domownikom 🙂

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Sałatka jarzynowa a’la “Grzybowa Polana””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *