Szybka pizza z patelni (bez wyrabiania ciasta)

Pizza to takie danie, które lubi chyba każde dziecko. A ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko potrafi samodzielnie zrobić tę pizzę!

Szybka pizza z patelni (bez wyrabiania ciasta)

Mój straszy synek lubi pizzę tak bardzo, że wyszukał sobie kiedyś na internecie (dzieci umieją korzystać z dobrodziejstw techniki :)) przepis na szybką pizzę z patelni, który zmodyfikował po swojemu. Oczywiście na początku ja pomagałam mu odmierzać i mieszać, kroić warzywa, stawiać na ogniu, ale teraz już tak opanował wszystko, że samodzielnie robi to swoje popisowe danie. Polecam wypróbować ten szybki przepis! A Wasze dzieci też lubią pizzę?

Składniki (patelnia o średnicy 26 cm):

  • 1 szklanka (240 ml) letniej wody
  • 1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
  • 1 1/3 szklanki (420 ml) zwykłej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki(2 ml) suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki(2 ml) soli himalajskiej

Sos:

  • passata / sos pomidorowy według uznania 🙂 
  • suszona bazylię (do smaku) 
  • suszone oregano (do smaku)
  • sos sojowy (opcjonalnie)

Dodatki:

  • ulubiony ser żółty (może być w plasterkach albo starty)
  • kukurydza z puszki
  • kilka pieczarek
  • oliwki bez pestek
  • świeża bazylia do podania

Sprzęt:

  • patelnia z nieprzywierającym dnem i koniecznie pasującą do niej przykrywka z wentylkiem

Wykonanie: 

Na patelnię z grubym nieprzywierającym dnem wlewamy wodę, oliwę z oliwek, dosypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól.

Całość mieszamy drewnianą albo silikonową łyżką. Wyrównujemy powierzchnię naszego ciasta na pizzę, żeby była równa.

Następnie smarujemy pasiatą pomidorową i posypujemy ziołami oregano i bazylią. (Gdy dysponujemy czasem, to można najpierw passatę wylać do miseczki, dodać suszone zioła, dodać troszkę sosu sojowego, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku – ale to tylko wtedy jak macie czas 🙂 ).

Na pizzy układamy wybrane przez siebie dodatki, np. kilka pieczarek pokrojonych w plasterki, oliwki, kukurydza, można użyć salami (jest też wegańskie). Posypujemy serem i przykrywamy przykrywką, koniecznie z wentylkiem!

Patelnię stawiamy na małym ogniu na 10 minut przy zakrytym wentylku (ja zakrywam rękawicą kuchenną), potem odkrywamy wentyl i smażymy jeszcze pod przykrywką przez 5 minut.

Po upływie tego czasu pizza jest gotowa! Można przybrać ją świeżą bazylią jeśli lubicie.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

Jeden komentarz do “Szybka pizza z patelni (bez wyrabiania ciasta)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *