Ciasto cytrynowe

Proste i łatwe do wykonania ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, które może być świetnym pomysłem na niedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe!

Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe
Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700)
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki (120 ml) brązowego cukru
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego

Krem cytrynowy:

  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 3 łyżki (45 ml) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (180 ml) cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100-125 g masła roślinnego
Wykonanie: 

Biszkopt:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy. 

W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). 

Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. 

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. 

Krem do przełożenia biszkoptów:

W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy krem. 

Najpierw parzymy wrzątkiem cytrynę, skórkę trzemy na tarce, a sok wyciskamy do miseczki.

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, wsypujemy mąkę, cukier puder i mieszamy dokładnie trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy nasz budyń cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonego budyniu dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny oraz masło roślinne w partiach i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  

Przestudzony biszkopt kroimy na trzy równe paski, które przekładamy kremem cytrynowym i smarujemy nim na wierzchu.

Jak zrobić ciasto cytrynowe

Odstawiamy do lodówki. Gotowy tort cytrynowy przed podaniem możemy udekorować plasterkami cytryny, a jakże 🙂

Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju. Fanom cytrynowego smaku polecam makowo-cytrynowe pieguski.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Ciasto cytrynowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *