Home Słodkości bez cukru Choco slice, czyli czteroskładnikowe ciasto czekoladowe FIT (bez pieczenia)

Choco slice, czyli czteroskładnikowe ciasto czekoladowe FIT (bez pieczenia)

10 komentarzy

Super prosty przepis na przepyszne ciasto czekoladowe w wersji fit, w dodatku bez pieczenia! Ma tylko cztery składniki, a smakuje jakby miało nieskończenie wiele czekoladowych wymiarów 🙂 Mega zdrowe i naturalne, bo daktyle i banany są źródłem słodyczy, a nie cukier. Choco slice jest podstawowym deserem/ciastkiem/smakołykiem w naszym domu, absolutnym ulubieńcem Pana Domu 🙂 Wyśmienicie nadaje się do zabrania do pracy, szkoły czy na wycieczkę. 

Składniki:
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • 1 szklanka (240 ml) owsianych płatków górskich (bezglutenowych lub zwykłych – według potrzeb)
  • 1 – 1 1/2 dojrzałego banan
  • 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego kakao
  • pokrojone orzechy/migdały/owoce liofilizowane do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:

Daktyle miksujmy w blenderze, żeby się dokładnie rozdrobniły.

Dodajemy płatki owsiane i kakao i miksujemy.

Następnie wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i znowu miksujemy. Jeśli całość jest sucha i się nie klei, dodajemy więcej plasterków banana.

Gdy tworzy nam się kula ciasta w blenderze, to znak, że można je wyciągnąć na papier do pieczenia i przy pomocy szpatułki uformować blok dokładnie dociskając ciasto, aby było gęsto upakowane (lepiej się wtedy kroi i nie kruszy). Można udekorować pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów.

Następnie, albo można je od razu kroić i jeść albo włożyć do lodówki albo zamrażarki.

Praktyczna rada:

Dużą zaletą tego przepisu jest to, że choco slice świetnie się mrozi! Gdy mam bardzo dużo dojrzałych bananów, to robię kilka “bloków” choco, kroję na kawałki i każdy pokrojony blok zawijam oddzielnie w papier do pieczenia i mrożę. Gdy później przyjdzie ochota na coś słodkiego czy niezapowiedziani goście nas odwiedzą, to wystarczy tylko wyjąć choco z zamrażarki i po kilkunastu minutach w temperaturze pokojowej można je serwować na stół 🙂

Polecam również owsiane ciastka kokosowe, krakersy owsiane, czekoladowe babeczki z kremem z batatów. Z deserów bez pieczenia warto wypróbować torcik czekoladowy, tort Oreo, tartę z czekoladowym kremem z awokado, bananowe brownie.

Smacznego!

*Przepis pochodzi stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

10 komentarzy

Maja 6 czerwca, 2017 - 10:40 am

Naprawdę fajne!

Reply
Lamarida 6 czerwca, 2017 - 2:58 pm

🙂

Reply
Małgosia 7 maja, 2018 - 2:01 pm

Super ciacho. Tak się wkręciłam, że robię co drugi dzień, albo po dwie porcje na raz 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis

Reply
Lamarida 8 maja, 2018 - 6:37 am

Cieszę się, że smakuje! 🙂

Reply
Angelika 11 lutego, 2019 - 4:00 pm

A można jakiś zamiennik daktyli czy nie bardzo?

Reply
Lamarida 11 lutego, 2019 - 8:18 pm

Ja zawsze używam daktyli, ale myślę, że rodzynki też się nadają – w każdym razie można spróbować 🙂

Reply
Krysia 7 sierpnia, 2019 - 7:06 am

Wspaniały przepis.
Skusiłaś mnie.
Dziękuję.
Pozdrawiam.💖💖💖💖🥜🥜🌰🌰🍒🍒

Reply
Lamarida 7 sierpnia, 2019 - 8:21 am

Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Gosiaczek 15 czerwca, 2022 - 10:35 pm

Czy po włożeniu do lodówki ten „blok” się trochę ściska?
Zrobiłam i był mocno suchy więc dałam łącznie 2 banany i jest zbyt miękka masa by dobrze się kroiła i ciekawa jestem czy to się zmieni po schłodzeniu

Reply
Lamarida 18 czerwca, 2022 - 7:37 am

Tak, schłodzenie spowoduje, że blok trochę stężeje, ale dwa banany to mogło być niestety za dużo… Tak jak sugeruję w przepisie, najlepiej zacząć od jednego banana i gdy masa jest za sucha dodać kilka plasterków banana sprawdzając konsystencję. Zachęcam do zajrzenia na mój profil na Instagramie (link pod przepisem) i obejrzenia wyróżnionej relacji zatytułowanej „Choco Slice”, gdzie pokazuje krok po kroku jak zrobić to ciasto i jaka konsystencja jest najbardziej pożądana. Mam nadzieję, że ciasto smakowało? Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.