Home Lunch Seleryba

Seleryba

0 komentarze

Seleryba to takie sztandarowe danie kuchni roślinnej, które i ja wypróbowałam. Kiedy przetestowałam przepis Jadłonomii i nie mogłam uwierzyć jak “rybowo” smakuje 🙂  

Seleryba jest stałą pozycja w naszym menu, która świetnie sprawdza się na obiad czy lunch  – uwielbiamy ją z ziemniakami i surówką z kapusty. Ważną dla mnie zaletą tej potrawy jest to, że dobrze się przechowuje w lodówce: przed świętami czy rodzinnym spotkaniem smażę jej dość duże ilości, wkładam do szczelnego pojemnika i później odgrzewam na patelni, a one nie tracą nic ze swego smaku. Gorąco polecam! 🙂

Składniki: 
  • plastry selera ugotowany w wegańskim rosole
  • 5 arkuszy wodorostów nori
  • mleko roślinne
  • mąka ryżowa (lub pszenna)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Do jednego naczynia nalewamy mleka, a w drugim naczyniu mieszamy mąkę z solą i pieprzem.

Arkusze nori tniemy na paski – w zależności od rozmiarów selera jeden arkusz tnę na 3 lub 4 paski.

Selera pokrojonego w grube plastry i ugotowanego w moim wegańskim rosołku, dobrze ostudzonego najpierw moczymu w mleku, potem owijamy w plasterek arkusza nori, następnie znowu moczymy w mleku i obtaczamy w mące.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką np. sałatką z kapusty  buraczkami , sałatką z cukinii , kimchi, kapustą kiszoną albo pieczywem.

Fanom rybnego smaku w wydaniu wegańskim polecam również taką zupę z fasoli mung, takie kotleciki z fasoli i ziemniaka.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.