Domowy popcorn

Popcorn kojarzył mi się bardzo negatywnie – niezdrowy, tłusty i niesamowicie słony. Jak się go jednak odpowiednio przyrządzi, to może być bardzo zdrową przekąską. Wymienię tylko, że jest bezglutenowy, bogaty w błonnik, białko, antyoksydanty, witaminę B, mangan i magnez*.  Zaletą popcornu jest to, że można go jeść na różne sposoby – bez żadnych dodatków, z solą, z przyprawami, na słodko – i dlatego się nie znudzi. A za każdym razem będzie smaczny i pożywny 🙂 

popcorn

Kiedyś myślałam: “O, cóż to za sztuka zrobić popcorn….Do oleju dodajemy ziarna, czekamy chwilę aż usłyszymy jak pękają i gotowe”. Ale gdy się za to zabrałam, to parę pierwszych razy spaliłam go totalnie. W końcu udało się i mam teraz niezawodny sposób na przyrządzenie tej smacznej przekąski.

Do prażenia używam oleju kokosowego, który wydaje się być najzdrowszą opcją i dodatkowo daje przyjemny smak.

Składniki:
  • garść suchych ziaren kukurydzy
  • 1 łyżeczka stałego oleju kokosowego
  • dowolne dodatki:
    • powietrze 😉
    • sól
    • papryka słodka w proszku
    • syrop klonowy lub czekoladowy
Wykonanie:

Najlepiej jest użyć wysokiego garnka ze szklaną pokrywką, żeby widzieć co się dzieje w środku 🙂

W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy kukurydzę tak, żeby wszystkie ziarna dotykały dna garnka (nie może być podwójnej warstwy, bo się nie uprażą). Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy garnkiem na boki tak, aby wszystkie ziarna dokładnie zamoczyły się w rozgrzanym oleju. Ten krok jest ważny, bo pozwoli wyrównać temperaturę ziaren, a tym samym równomiernie się im uprażyć. Po chwili powinniśmy usłyszeć pękające ziarenka. Wówczas też polecam zamieszać zawartością garnka, żeby “pomóc” nieuprażonym ziarenkom. Gdy dźwięki ustaną, to znaczy, że popcorn gotowy.

W zależności od preferencji, popcorn solimy, słodzimy lub posypujemy wybranymi przez siebie przyprawami.

Smacznego!

*Więcej informacji o profitach płynących z jedzenia popcornu znajdziecie tutaj.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Domowy popcorn”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *