Home Pasty/Dipy Pasta buraczkowa – humus buraczany bez cieciorki :)

Pasta buraczkowa – humus buraczany bez cieciorki :)

10 komentarzy

Polecam przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba i dip na imprezę. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę 🙂

pasta z buraków

Pasta buraczana

A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości w towarzystwie bogatych w białko i kwasy omega-3 orzechów włoskich z dodatkiem uodparniającego czosnku i soku z cytryny. A jak wiadomo, buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny, mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! 🙂

Składniki:
  • 2 średnie buraczki czerwone
  • 2 łyżki oliwy do pieczenia buraków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki mniej więcej tej samej grubości. Przekładamy je do naczynia, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.

Następnie, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, posypujemy papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

Pieczemy przez około 25-30 minut.

Następnie w blenderze mieszamy upieczone buraczki i pozostałe składniki i miksujemy stopniowo dodając wodę aż do uzyskania żądanej konsystencji. My najbardziej ją lubimy w formie gładkiej pasty. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersami , warzywami np. kimchi, nachosami lub ulubionym pieczywem np. chlebem z garnka albo chlebem gryczanym. Ta pasta idealnie też nadaje się do roladek z tortilli, wypełnienia francuskiej przekąski, ogórkowej przekąski. Warto też wypróbować humus z tymi domowymi tortillami albo z bułeczkami z chrupiąca skórką. Bardzo nam też smakują kanapki z tą pastą i wegańskim bekonem, pychotka :)p

Fanom past do pieczywa polecam również humus klasyczny, humus z dynią, pastę ze słonecznika.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

10 komentarzy

Iwona 24 maja, 2017 - 8:30 pm

Hmm……wyglada apetycznie…..nastepna do wyprobowania 🙂

Reply
Lamarida 24 maja, 2017 - 9:35 pm

Wygląda apetycznie, a smakuje wyśmienicie 🙂

Reply
ELA 30 października, 2019 - 4:11 pm

Dziś będę robić. Odradzam tylko stosowania folii aluminiowej i papieru do pieczenia. Najlepiej użyć ceramicznego naczynia żaroodpornego. Będzie najzdrowiej. Pozdrawiam

Reply
Lamarida 31 października, 2019 - 5:05 am

Naczynie też jest dobre, o ile jest na tyle duże, żeby plasterki buraków miały szansę się upiec, a nie „ugotować”. Pozdrawiam 🙂

Reply
Agata 21 kwietnia, 2022 - 2:08 pm

W przepisie 2 razy podana jest papryka w proszku, czy raz posypujemy buraczki na blaszce, a potem drugi raz dodajemy paprykę do zblendowania na gładka masę?

Reply
Lamarida 24 kwietnia, 2022 - 2:52 pm

Tak, jak dokładnie tak robię 🙂

Reply
Gosia 10 października, 2022 - 9:01 pm

Zrobiłam tak jak w przepisie i czuć tylko cebulę…. a dałam pół małej cebuli na dwa duże buraki 🙁

Reply
Lamarida 12 października, 2022 - 4:56 pm

Oj, przykro mi 🙁 Do tej pory nikt nie zgłaszał podobnego nieoczekiwanego efektu końcowego. Coś chyba z proporcjami buraków i cebuli poszło nie tak… Może warto spróbować następnym razem dodać mniej cebuli i doprawić przyprawami według uznania do smaku. Powodzenia! Pozdrawiam – Mariola

Reply
Monika 5 sierpnia, 2023 - 9:37 am

Może ta cebula miała taki intensywny smak

Reply
Lamarida 9 sierpnia, 2023 - 10:19 am

Prawdopodobnie…

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.