Home Receptury na obiad Makaron z pesto z suszonych pomidorów

Makaron z pesto z suszonych pomidorów

2 komentarze

Gdy nie mam czasu gotować, to mam kilka szybkich opcji, aby smakowicie zjeść. Jednym z nich jest smażone tofu w plasterkach albo ten oto makaron z pesto z suszonych pomidorów. Całkowity czas potrzebny na przygotowanie tego dania, to dosłownie ugotowanie makaronu. W tym czasie wyczarowujemy sos miksując potrzebne składniki w blenderze. Najtrudniejszym etapem jest powstrzymanie się, żeby nie wyjeść sosu z miksera, a wymieszać go z ugotowanym makaronem 🙂  My uwielbiamy to danie, szczególnie podane z orzeszkami ziemnymi lub włoskimi!

Składniki:

Makaron:

  • makaron penne lub świderki
  • woda

Sos / Pesto:

  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 grillowana papryka
  • 8-10 oliwek
  • 1 niewielka garść świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka ziół toskańskich (ewentualnie prowansalskich)
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)

Posypka:

  • orzeszki ziemne lub orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Zagotowujemy wodę, wsypujemy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

W międzyczasie do blendera wsypujemy wszystkie składniki potrzebne na sos i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ja zwykle przed wrzuceniem do belndera kroję pomidory suszone w mniejsze kawałki.

W dużym naczyniu mieszamy sos z ugotowanym makaronem. I gotowe!

W naszej ulubionej wersji podajemy z orzeszkami ziemnymi i płatkami drożdżowymi. Ale to już zależy od Waszych gustów – zamiast tego może być świeża bazylia lub sałata zielona.

To danie makaronowe świetnie nadaje się także na lunch do pracy.

Fanom makaronu polecam również pesto szpinakowo-bazyliowe , sos z pieczonej papryki, zapiekankę makaronową z tofu. Fanom pomidorów suszonych polecam pastę curry ze słonecznika, sałatkę z soczewicy z pomidorami suszonymi, burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami.

Smacznego!

* Przepis pochodzi stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Ew witek 21 grudnia, 2020 - 12:33 pm

Naprawdę, zazdroszczę świetnych pomysłów.

Reply
Lamarida 21 grudnia, 2020 - 10:18 pm

Proszę się nimi częstować 🙂 Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.