Home Bezglutenowe Zakwas jaglany na żurek

Zakwas jaglany na żurek

2 komentarze

Ja bardzo lubię żurek i moje dzieci odziedziczyły po mnie słabość do niego 😉 Zwykle używam żurku na zakwasie z mąki żytniej razowej, ale dla odmiany wypróbowałam żurek na zakwasie z bezglutenowej mąki  jaglanej opracowany przez Jadłonomię. I oczywiście, jak zawsze, nie zawiodłam się 🙂 Był wyśmienity! Polecam 🙂

zakwas jaglany na żurek

zakwas jaglany na żurek
Składniki: 
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki jaglanej
  • 1/2 litra letniej przegotowanej wody
  • 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki
  • skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie)
Wykonanie:

Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką.

Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-7 dni (w zależności od pory roku). W tym czasie można kilka razy zamieszać. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.

Praktyczne rady:

Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny posmak – zatem zaleca się sprawdzenie czystą łyżką jego smaku przed włożeniem do lodówki.

Polecam również domowy zakwas na barszcz czerwony. Fanom kiszonek polecam również kiszone warzywa po ormiańsku.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

izbela 4 lutego, 2019 - 10:44 am

Ile dokladnie ma byc mąki – ile gramów. Szklanki sa różne

Reply
Lamarida 4 lutego, 2019 - 11:08 am

120 ml

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.