Ja bardzo lubię żurek i moje dzieci odziedziczyły po mnie słabość do niego 😉 Zwykle używam żurku na zakwasie z mąki żytniej razowej, ale dla odmiany wypróbowałam żurek na zakwasie z bezglutenowej mąki jaglanej opracowany przez Jadłonomię. I oczywiście, jak zawsze, nie zawiodłam się 🙂 Był wyśmienity! Polecam 🙂
Polecam również domowy zakwas na barszcz czerwony.
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki jaglanej
- 1/2 litra letniej przegotowanej wody
- 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki
- skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką.
Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-7 dni (w zależności od pory roku). W tym czasie można kilka razy zamieszać. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.
Praktyczne rady:
Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny posmak – zatem zaleca się sprawdzenie czystą łyżką jego smaku przed włożeniem do lodówki.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Ile dokladnie ma byc mąki – ile gramów. Szklanki sa różne
120 ml