Przepis na pomarańczową sałatę zieloną jest już wiekowy. Kiedyś była u nas idealnym dodatkiem do tłustych, mięsnych dań, ale przekonaliśmy się, że równie dobrze pasuje do mniej lub bardziej tłustych roślinnych potraw 🙂 . Jest to pyszne połączenie zielonej sałaty, cytrusów i syropu klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam 🙂
Fanom pomarańczy polecam również pomarańczowy dressing do sałaty, koktajl dyniowo-pomarańczowy. Fanom sałaty zielonej polecam taką sałatkę meksykańską, takie wrapy z zielonej sałaty.
Składniki:
- 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej)
- 2-3 soczyste pomarańcze
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- syrop klonowy lub syrop z agawy (do smaku)
Wykonanie:
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze.
Całość polewamy sokiem z cytryny i słodzimy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe 🙂
Sałatę podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora. Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3