Wegańskie mięso mielone z kalafiora i orzechów włoskich

Nigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie mięso mielone z kalafiora uwielbiam! 🙂 W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu, zupy, wegańskiego wrapa lub sałaty. Polecam 🙂

Na słodko polecam kandyzowane orzechy włoskie, „kiełbaskę” sujuk z orzechów włoskich .

Składniki: 
  • 1 niewielki kalafior
  • 1 szklanka (240 ml) orzechów włoskich
  • 4 łyżki (120 ml) przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka (15 ml) tamari (lub sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy konsystencję mielonego.

Wysypujemy zawartość blendera na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam “mięsko”, żeby równomiernie się wysuszyło.

Podajemy ze spaghettimakaronem z pesto , makaronem yakisoba, makaronem z cukinii lub sałatką.

Smacznego!

*Przepis podejrzałam tutaj.

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
  • Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *