Wegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce 🙂 Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować!
Polecam również humus z grillowaną papryką, humus z dynią, humus klasyczny, pastę buraczkową, muhammarę, pastę ze słonecznika z curry.
Składniki:
Omasta:
- 1 duża cebula
- 1 ziele angielskie
- 1 owoc jałowca
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oleju do smażenia
Pasta:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 szklanki wody
- sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z przyprawami aż się zarumieni. W razie potrzeby podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła.
Do blendera dodajemy ugotowaną fasolę, tamari, przyprawy i miksujemy, co jakiś czas zbierając fasolę ze ścianek blendera, aby całość równomiernie się rozdrobniła. Dolewamy wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Praktyczne rady:
Polecam przygotowywać podwójną porcję tego smalcu i mrozić go w niewielkich pojemnikach. Po rozmrożeniu smalczyk jest świeżutki i pyszniutki, jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! 🙂
Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych.
Smacznego!
*Przepis zainspirowany Jadłonomią.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3