Każdy ma swój ulubiony sosik do wszystkiego 😉 . My ostatnio mamy fazę na sos czosnkowy. Jest to najprostszy na świecie sos, nie tylko dla tych co mają lenia 🙂 Wykonanie polega na wymieszaniu ze sobą kilku składników. I tyle 🙂 Super nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek, wrapów, seitana czy pieczonego fenkuła. Polecam!
Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku, koreański dip do tofu i warzyw, koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ.
Chyba każdy wie, że czosnek ma wiele wartości zdrowotnych, ale jeśli ktoś jest jeszcze nie przekonany, to polecam zajrzeć tutaj.
Składniki:
- 1 szklanka sojowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W misce mieszamy jogurt, czosnek i płatki drożdżowe.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I sos czosnkowy mamy gotowy! Banalne, prawda? 🙂
Praktyczne uwagi:
Ten przepis jest dla amatorów czosnku, zatem jeśli do nich nie należycie, to przy pierwszym podejściu do tego przepisu radzę postępować ostrożnie: na początek proszę użyć w przepisie 1/2 łyżeczkę czosnku i wypróbować jak smakuje, a potem ewentualnie dodać go więcej.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Łał! świetne! muszę spróbować!
Na pewno nie będziesz żałować 🙂