Pysznie słono-kwaśne, sprężyste i bardzo chrupiące – takie właśnie są te ogórki konserwowe po koreańsku. Można je jeść “na bieżąco”, ale świetnie również sprawdzają się jako zapasy na zimę. Polecam 🙂
Wyśmienicie pasują do wszystkiego: jako dodatek do obiadu, wegańskich kebabów<klik> czy ostrego curry<klik> . Innym sposobem na pyszne ogórki konserwowe jest zamarynowanie ich w zalewie z kurkumą – przepis tutaj<klik> . Pyszne są również warzywa marynowane po koreańsku – przepis tutaj<klik>.
Polecam również ogórki konserwowe z kurkumą. Warto wypróbować warzywa kiszone po ormiańsku.
Składniki:
- 2.5 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2 niewielkie jabłka
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- 1 szklanka octu winnego
Wykonanie:
Wycinamy gniazda z umytych jabłek i kroimy na cienkie plasterki.
Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy sól i wrzucamy pokrojone jabłka. Drewnianą łyżką mieszamy zalewę aż sól się rozpuści.
Całość zagotowujemy i gotujemy na wysokim ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
W czasie gotowania zalewy, ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w czystej, zimnej wodzie, żeby ewentualne pozostałości zanieczyszczeń opadły na dno.
Następnie, gdy minie 40 minut zestawiamy zalewę z ognia i łyżką cedzakiem wybieramy jabłka, a do zalewy ostrożnie wkładamy umyte ogórki. Drewnianą łyżką mieszamy całość i dbamy o to, żeby ogórki były całe zanurzone. Pozostawiamy je w garnku aż do całkowitego wystudzenia zalewy.
Teraz mamy dwie opcje:
- Ogórki do zjedzenia na bieżąco:
Przekładamy przestudzone ogórki do słoików i wlewamy przygotowaną zalewę. Słoiki zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w pokojowej temperaturze. Następnie, przekładamy słoiki do lodówki. Autorka przepisu zaleca zaczekanie około jednego tygodnia zanim zaczniemy spożywać ogórki, ale my nie czekamy tak długo 🙂 .
2. Ogórki do zawekowania na zimę:
Przekładamy przestudzone ogórki do słoików, a zalewę w garnku gotowujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Potem zalewamy nią słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po przestudzeniu chowamy do spiżarni lub piwnicy.
I ogórki konserwowe po koreańsku mamy gotowe! Smacznego:)
*Przepis pochodzi od Maangchi.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3