Pomarańczowy dressing do sałaty

Pomarańczowy dressing do sałaty jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. To mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu w plasterkach to macie pożywny lunch 🙂 Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne dni!

dressing

pomarańczowy dressing

Składniki:
  • świeżo wyciśnięty sok z dużej soczystej pomarańczy (około 1/3 szklanki)
  • 1 łyżka (15 ml) pasty miso
  • 2 łyżki (30 ml) sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny
Wykonanie:

Pomarańczę myjemy, koimy na pół i wyciskamy z niej sok do niewielkiego naczynia. Pozostałego miąższu oczywiście nie wyrzucamy, a zjadamy 🙂

Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny.

Mieszamy wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing do sałaty mamy gotowy 🙂

Praktyczna rada:

Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *