Sos salsa to mocno pomidorowy sos z dodatkiem mieszanki przypraw, który świetnie pasuje do zapiekanek, nachosów, kanapek na ciepło i zimno. Wprawdzie jego gotowanie zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem jest tego wart 🙂 Polecam!
Polecam zapiekankę z sosem salsa – przepis tutaj. Salsa świetnie nadaje się do nuggetsów , klopsików, kotletów ziemniaczanych, burgerów, wrapów.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 starta gałka muszkatołowa (koniecznie!)
Wykonanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda z ziarnami i kroimy w drobną kostkę.
Wkładamy je do garnka, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy aż do zgęstnienia przez około 60-80 minut często mieszając.
Ja ostrożnie wlewam gorący sos do słoików, mocno zakręcam i stawiam do góry dnem. Po kilku godzinach sprawdzam czy wieczko słoika jest wklęsłe – bo to oznacza, że słoik jest szczelnie zamknięty i sos się nie zepsuje. W ten sposób mam gotową salsę do późniejszego wykorzystania, którą przechowuję w lodówce. Robiąc zapasy na zimę polecam jednak zagotować je przez około 15 minut w garnku napełnionym wodą do połowy wysokości słoików.
Praktyczna rada:
Trzeba pamiętać, żeby usunąć gniazda z nasionami, bo ich obecność powoduje, że salsa będzie wodnista (niektórzy może lubią taką 🙂 ).
Polecam samodzielnie zetrzeć gałkę muszkatołową, a nie używać mielonej w proszku – różnica w smaku jest dramatyczna! 🙂
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂