Zapiekanka warzywna z tortilli i sosem salsą to smak mojej młodości 🙂 Przepis opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej 😉 Ale zweganizowanie jej to żaden problem i oto przepis. Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille oraz sos salsa 🙂 A że sama je robię, podobnie jak ogórki konserwowe, to można powiedzieć, że tortillowa zapiekanka jest w pełni “domowej roboty” 😀 Polecam!
W przepisie najlepiej używać tortilli kukurydzianych, takich dostępnych w sklepie. Ale często używam też tortilli domowej roboty (przepis tutaj), także tych w wersję bezglutenowej (przepis tutaj). Zaletą samodzielnego przyrządzania tortilli jest też to, że można zrobić je w dowolnym kształcie, np. prostokątnym, co pomaga w ułożeniu ich w prostokątnym naczyniu żaroodpornym 🙂
Z innych zapiekanek polecam również zapiekankę pasterską z soczewicą, z fasolki szparagowej albo taką z batatów. Pyszna jest też zapiekanka makaronowa z tofu.
Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm):
- 4 domowe bezglutenowe tortille (albo kukurydzianych tortille ze sklepu:) )
- 8 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 szklanki (480 ml) domowego sosu salsa
- 1/2 szklanki (120 ml) kukurydzy z puszki
- 1/2 szklanki (120 ml) fasolki z puszki
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- ser żółty wegański (według uznania)
- olej do smażenia
Dodatkowo (opcjonalnie):
- tofu smażone według tego przepisu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy.
Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.
Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut, po czym zestawiamy z ognia. Dodajemy usmażone tofu (opcjonalnie, ale polecam 🙂 ) i mieszamy.
Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym.
Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie zakryły dno.
Wylewamy na nie POŁOWĘ zawartości patelni i posypujemy POŁOWĄ porcji ogórków.
Przykrywamy pozostałymi tortillami. Wylewamy salsę i posypujemy resztą ogórków.
Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 20 minut, po czym odkrywamy naczynie i pieczemy dalej jeszcze przez około 10 minut. Zapiekanka warzywna z tortillami gotowa! 🙂
Podajemy z ulubionym dodatkiem, np. buraczkami , sałatką z batatów lub kimchi.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3