Home Torty Tort batatowo-bananowy

Tort batatowo-bananowy

1 komentarz

Słodkich amerykańskich ziemniaków nie mamy nigdy dosyć 🙂 Dziś proponuję wam tort batatowo-bananowy. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam 🙂

tort batatowo-bananowy

tort batatowo-bananowy

tort batatowo-bananowy

tort batatowo-bananowy
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

Ciasto:

  • 1 duży batat (około 400 g)
  • 2 dojrzałe banany (około 200 g)
  • 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki)

Dodatkowo do dekoracji:

  • wegańska bita śmietana
  • ulubione owoce
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze.

Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy 😉 ).

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia.

Tort batatowo-bananowy ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego  lub owocami albo orzechami – czym kto lubi 🙂

Praktyczne rady:

Zalecam gotowanie batatów  na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej “mokre”, a to wpłynie niekorzystnie na konsystencję naszego tortu.

Polecam również tort marchewkowy z kremem z batatów, tort z kremem z suszonych śliwek, tort czekoladowy z kremem truskawkowym, tort makowy z brzoskwiniami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

TarkaiMiarka.pl 3 października, 2017 - 1:54 pm

Wow

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.