Koreańskie kluski ryżowe na ostro – kopytka tteokbokki

Koreańskie danie tteokbokki to zasadniczo ma dwa składniki: cylindryczne kluski ryżowe garaetteok oraz sosu z ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Połączenie mięciutkich i sprężystych kopytek z lekko słodkim a pikantnym sosem jest bardzo satysfakcjonującą kubki smakowe potrawą. Polecam! 🙂

kluski ryżowe tteokbokki
Koreańskie kluski ryżowe tteokbokki

kluski ryżowe tteokbokki
Koreańskie kluski ryżowe tteokbokki
kluski ryżowe tteokbokki
Koreańskie kluski ryżowe tteokbokki

Kuchnię koreańską lubię nie tylko ze względu na jej smak, ale także za to, że mając kilka gotowych produktów można zrobić szybki i naprawdę pyszny obiad. Pamiętacie przepis na kimchi bokumbap? W przypadku kopytek tteokbokki jest podobnie. I tak gdy już napracuję się robiąc kleistą mąkę ryżową (przepis tutaj), a z niej zapasy klusek garaetteok (przepis tutaj), które przechowuję w zamrażarce, to później mogę “poleniuchować” 😉 Wystarczy je odmrozić, dodać warzywko, zalać sosem i pyszne danie gotowe! Ostrzegam jednak, że to danie jest smakowicie ostre i my dzieciom go nie podajemy 🙂 

kluski ryżowe tteokbokki

Acha, uprzedzając ewentualne pytanie: nie polecam zastępować pasty gochujang czymś innym, np. chilli w proszku. Absolutnie nie! Jest ona kluczowym składnikiem tego dania i bez niej ani rusz. Mnie udało się ją znaleźć w stacjonarnym sklepie z azjatyckimi produktami w dużym centrum handlowym, ale można też zamówić przez internet. 

Składniki: 
  • 3 szklanki wywaru warzywego lub wody (ja lubię używać odcedzony rosołek według tego przepisu, ale czysta woda też jest dobra)
  • 500 g klusek ryżowych garaetteok według tego przepisu
  • 1 łyżka sosu tamari (lub sojowego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki koreańskiej pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub wedle uznania)
  • 150 g grubo pokrojonej świeżej kapusty białej (pekińska też może być)
  • 3 cebulki dymki
Wykonanie:

Kopytka ryżowe robimy według tego przepisu. Jeśli macie możliwość  kupić je w swoim miejscu zamieszkania, to też można 🙂

W niewielkim naczyniu mieszamy pastę gochujang, cukier i sos sojowy.

Cebulki dymki myjemy i kroimy na większe kawałki.

Kapustę kroimy na większe kawałki (nie szatkujemy, bo po ugotowaniu “zginie” w naszym daniu).

kluski ryżowe

Na większej patelni zagotowujemy wodę lub warzywny wywar. Ostrożnie wrzucamy cylindryczne kluski i pastę z sosem sojowym i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodajemy pokrojoną kapustę i cebulki.

kluski ryżowe

Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

kluski ryżowe

Kluski ryżowe w tym wyśmienitym aczkowliek ostrym sosie serwujemy z niesolonym ryżem – dla smakowej równowagi 🙂 Ja uwielbiam jeszcze podać do tego buraczki czerwone albo ogórki konserwowe z kurkumą.

Przepis na słodką wersję klusek ryżowych tzw. garaetteok znajdziecie tutaj.

Fanom kuchni koreańskiej polecam obowiązkowo kimchi ;), tofu po koreańsku, taki sos dip do warzyw , ziemniaki duszone po koreańskubulgogi z tofuA na słodko polecam słodki azjatycki deser – kokosowy przysmak mochi.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *