Home Dodatki Majonez ze słonecznika

Majonez ze słonecznika

1 komentarz

Przepis na wegański majonez już był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować 🙂 I oto proponuję Wam inną wersję: FIT majonezu ze słonecznika. Musztarda wyostrza jego smak, a czarna sól nadaje bardziej tradycyjnego (czyt. “jajecznego”) smaku. A nadaje się on nie tylko jako dodatek do sałatek! Świetnie sprawdza się także jako smarowidełko do kanapek. Wystarczy dodać plasterki kiszonego ogóreczka i pyszna kanapka gotowa. Polecam! 🙂

majonez ze słonecznika

majonez ze słonecznika

Składniki:
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 szklanka wrzątku do namoczenia słonecznika
  • 80-100 g surowego kalafiora (opcjonalnie, jak mam zapas w zamrażarce to używam mrożonego, jak nie to pomijam)
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • szczypta czarnej soli kala namak (dla “jajecznego” posmaku)
  • 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie!)
  • kilka łyżek wody lub oliwy (żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Wykonanie:

Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka godzin (u mnie czasami, gdy się spieszę to tylko pół godziny :)).

Do blendera wrzucamy odcedzone ziarna słonecznika, płatki drożdżowe, koszyczki kalafiora, wodę lub oliwę, musztardę, sól i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. I pyszny wegański majonez mamy gotowy 🙂

Taki domowy majonez ze słonecznika przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.

Majonez ten polecam np. do takiej sałatki z pora i ciecierzycy, do boczniaków.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Roladki z tortilli - efektowna przekąska na zimno - przepis - Lamarida.pl 7 grudnia, 2017 - 3:36 am

[…] smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez […]

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.