Przepis na wegański majonez już był na moim blogu (z aquafaby – patrz tutaj). Ale to nie znaczy, że przestałam eksperymentować 🙂 I oto proponuję Wam inną wersję: FIT majonezu ze słonecznika. Musztarda wyostrza jego smak, a czarna sól nadaje bardziej tradycyjnego (czyt. “jajecznego”) smaku. A nadaje się on nie tylko jako dodatek do sałatek! Świetnie sprawdza się także jako smarowidełko do kanapek. Wystarczy dodać plasterki kiszonego ogóreczka i pyszna kanapka gotowa. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 szklanka wrzątku do namoczenia słonecznika
- 80-100 g surowego kalafiora (opcjonalnie, jak mam zapas w zamrażarce to używam mrożonego, jak nie to pomijam)
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki musztardy dijon
- szczypta czarnej soli kala namak (dla “jajecznego” posmaku)
- 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie!)
- kilka łyżek wody lub oliwy (żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Wykonanie:
Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka godzin (u mnie czasami, gdy się spieszę to tylko pół godziny :)).
Do blendera wrzucamy odcedzone ziarna słonecznika, płatki drożdżowe, koszyczki kalafiora, wodę lub oliwę, musztardę, sól i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. I pyszny wegański majonez mamy gotowy 🙂
Taki domowy majonez ze słonecznika przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.
Majonez ten polecam np. do takiej sałatki z pora i ciecierzycy.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Jeden komentarz do “Majonez ze słonecznika”