Te mocno kakaowe kokosanki mają pysznie czekoladowy smak i niezmierną słodycz, która wszystkich zachwyca. W dodatku nie wymagają pieczenia, tylko trochę “leżakowania” w chłodzie – w sam raz dając czas na wyostrzenie apetytu 😉 A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam!
Polecam również takie owsiane ciastka kokosowe, ciasto czekoladowo-kokosowe, lody kokosowe o smaku ananasowym, kokosowe mochi. Fanom czekoladowych słodkości polecam takie ciasteczka czekoladowe choco slice, czekoladowy tort naleśnikowy. Alergikom polecam taki czekoladowy tort bezglutenowy.
Składniki:
- 2 szklanki (480 ml) wiórek kokosowych
- 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki (60 ml) kakao
- 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy lub klonowego
- 4 łyżki (60 ml) płynnego oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do większego naczynia i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do mniejszego naczynia lub małej blaszki i dobrze dociskamy, żeby kokosanki nie rozlatywały się później.
Wkładamy do zamrażarnika na 30 minut albo do lodówki na kilka godzin. I kokosanki mamy gotowe! 🙂
Przed podaniem kroimy na kawałki wybranej wielkości.
Smacznego!
* Inspiracja zaczerpnięta stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3