Mmmmm, trufle, trufle…. Mocno wiśniowe, z ledwo wyczuwalną nutą kokosu i nasionami chia przyjemnie trzaskającymi między zębami, naturalnie słodzone daktylami i oblane czekoladą. Czy kogoś trzeba zachęcać? 😀 Polecam!
Fanom zdrowych słodyczy polecam również deser czekoladowy w pucharku, czekoladową panna cottę, domowy deser Monte (bez mleka krowiego).
Składniki (na około 8 trufli):
Trufle:
- 1 szklanka (240 ml) daktyli bez pestek
- 1 szklanka (240 ml) wiśni mrożonych bez pestek
- 1/4 szklanki (60 ml) nasion chia
- 1/4 szklanki (60 ml) mąki kokosowej
Polewa:
- polewa czekoladowa według tego przepisu (około 1/4 porcji na 8 trufli)
Wykonanie:
Przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji polewy wystarcza na podwójną porcję trufli. Pojedynczej porcji trufli nawet nie robię, bo zaraz rodzina podnosi alarm, że chce więcej 🙂 Polewę odkładamy do przestudzenia – najlepsza jak trochę zgęstnieje i wolno opada z łyżki.
Wyciągamy wiśnie z zamrażarki, odmierzamy jedną szklankę i odstawiamy na około 5 minut.
Do blendera (z ostrzem S) wrzucamy daktyle i miksujemy około minutę.
Dodajemy wiśnie, nasiona chia i mąkę kokosową i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli Wasze wiśnie były zbyt wodniste, to proponuję dosypać odrobinkę mąki kokosowej.
Z uzyskanej masy formujemy kulki. Albo sześciany, jak kto woli 😉
Ja preferuję kulki, bo mam sprawdzony sposób na polanie ich czekoladą i zachowanie kulistego kształtu (podsunęła mi go moja ulubiona Teściowa – dziękuję! 🙂 ). Otóż uformowaną kulkę maczamy w polewie i delikatnie widelcem przewracamy, żeby była równomiernie pokryta. Następnie, ostrożnie przenosimy kulkę na widelcu na sitko i poruszając sitkiem pozbywamy się nadmiaru czekolady. Genialne, prawda? 🙂
Czekoladowe trufle przenosimy na talerz lub inne naczynie i chłodzimy w lodówce tak długo jak się da 😉 Najlepiej jest przez całą noc, o ile Mąż-Łasuch ich wcześniej nie zauważy 😉
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Piekne i zdrowe, czy daktyle moczę w wodzie by były miękkie i wodę odlewam?
Tak, można namoczyć daktyle, jeśli są suche/wyschnięte. Chodzi o to, żeby dobrze się zmiksowały. Smacznego 🙂
PS Zachęcam do podzielenia się opinią w komentarzu po wypróbowaniu tych trufli. Dziękuję!