Egzotycznie brzmiąca nazwa ‘muhammara’ oznacza pochodzącą z syryjskiego miasta Aleppo bardzo pożywną pastę z pieczonych orzechów włoskich i papryki. W zależności od regionu zawiera ona w sobie różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wrapów czy dowolnego nibymięsa. Polecam 🙂
Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli 🙂
Fanom past roślinnych do pieczywa polecam pastę ze słonecznika o smaku curry, pasta buraczkową, humus, czyli pastę z ciecierzycy.
Składniki:
- 1/2 małej cebuli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka kaparów
- 2 całe grillowane papryki czerwone (ja używam zwykle grillowaną paprykę ze słoika)
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut pilnując, żeby ich nie spalić! 🙂 Upieczone orzechy przekładamy do czystego ręcznika kuchennego, przez który “obcieramy” orzechy z przypieczonej łupki.
Cebulę obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
Następnie wrzucamy ją do blendera, dodając upieczone orzechy i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Możliwości podania muhammary jest bez liku 🙂 Przykładowo można rozsmarować ją na chlebku jako pastę; można podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wrapów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
kapary i orzechy, moje ulubione dodatki. Ale musi być pyszna!
🙂
Brzmi przepysznie i bardzo aromatycznie. Będę musiała chociaż raz spróbować tego przepisu 🙂
Czy można tę pastę zapasteryzować w słoiczkach?
Jeszcze jej nie pasteryzowałam, ale mroziłam.
Zrobiliśmy tą pastę w zmodyfikowanej wersji – ogórki konserwowe zamiast kaparów.
Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałem 😋
Cieszę się, że pasta smakuje, także z ogórkami 😊 Dziękuję za podzielenie się wrażeniami! Pozdrawiam 🙂