Dorayaki to bardzo popularny japoński przysmak złożony z dwóch niewielkich naleśników przełożonych słodką pastą z fasoli adzuki. W mojej wersji naleśniki są zrobione z dodatkiem japońskiej herbaty matcha, która ma opinię jednego z najzdrowszych uzupełniaczy diety. Dodatkowo, dzięki niej dorayaki mają piękny apetyczny kolor świeżej zieleni 🙂 Idealne na śniadanie albo przekąskę do szkoły lub pracy.
Więcej o zdrowotnych właściwościach matchy pisałam tutaj, a przepis ma babeczki z matchą znajdziecie tu.
Składniki(na 18 małych naleśników):
Naleśniki:
- 3/4 szklanki (180 ml) mąki orkiszowej typu 750 lub zwykłej mąki pszennej
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki (10 ml) herbaty japońskiej matcha
- 2 łyżeczki (10 ml) mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki (45 ml) cukru pudru
- 1 1/4 szklanki (około 310 ml) mleka roślinnego
Nadzienie:
- słodka pasta z fasoli adzuki według tego przepisu
lub
- domowa nutella według tego przepisu (nie jest to nadzienie do tradycyjnych japońskich dorayaki , ale też smaczne 🙂 )
Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, matchę, proszek do pieczenia i cukier puder oraz siemię lniane. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję.
Rozgrzewamy suchą nieprzywierającą patelnię. Odmierzamy 1 łyżkę ciasta (15 ml) i wylewamy na patelnię kształtując naleśniki w kształcie niewielkiego okrągłego placka.
WAŻNE: Naleśniki smażymy na bardzo wolnym ogniu, żeby nie straciły swego zielonego koloru. Jeśli ogień będzie za mocny, to zaraz zbrązowieją – nie wpłynie to znacząco na ich smak, ale ja preferują je w odcieniu świeżej zieleni 🙂
Usmażone naleśniki parujemy: jednego naleśnika smarujemy słodką pastą z fasoli adzuki i nakładamy na niego drugiego. Gotowe dorayaki można ozdobić kuleczkami z pasty anko 🙂
Innną opcją jest przełożenie naleśników domowym dżemem lub nutellą. A moim chłopcom naleśniki smakują nawet solo i zawsze podjadają mi je Łobuziaki 😀 Pysznie smakują też ze smażonymi jabłkami, malinami i syropem klonowym.
Polecam również wypróbować drożdżowy warkocz z matchą i orzechami, muffinki z matchą i orzechami, pudding z matchą, tort z matchą.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀