Home Deser Rozpustnie czekoladowy deser – wegańska panna cotta

Rozpustnie czekoladowy deser – wegańska panna cotta

4 komentarze

Panna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku 🙂 – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z ulubionymi owocami. Kto się skusi? 🙂 

panna cotta

panna cotta

panna cotta

 

Polecam również truskawkową panna cottę – przepis tutaj. A wielbicieli deserów w pucharków zachęcam do wypróbowania bardzo szybkiego przepisu na czekoladowy deser bez cukru z owocami albo pudding z nasion chia.

Składniki (na 4 porcyjki): 
  • 400 ml gęstego mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego
  • 1 łyżeczka (5 ml) agaru w proszku (roślinnej substancji żelującej)
  • 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao
  • 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy (lub klonowego)

Polewa:

  • 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej)
Wykonanie:

Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę.

Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista – jak na zdjęciu. Tak ma być – stężeje w lodówce.

Rozlewamy do szklanek i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę do przestudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę, kładziemy miskę z połamaną tabliczką czekolady i mieszając rozpuszczamy.

Gdy czas minie, wyciągamy szklanki z lodówki i wykładamy je do góry dnem na talerzyki. Można sobie pomóc delikatnie nożem. Polewamy polewą czekoladową. I rozpustnie czekoladowa panna cotta jest gotowa 🙂

Na koniec przybieramy świeżymi lub mrożonymi owocami i gotowe 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Karolina 3 kwietnia, 2018 - 10:48 am

Aż mi sl;inka pociekła! uwielbiam czekoladowe desery 🙂

Reply
Marcepanowa kuchnia 3 kwietnia, 2018 - 6:06 pm

Cudowna i mega czekoladowa ! muszę koniecznie zrobić 🙂

Reply
Aga 17 maja, 2020 - 4:16 pm

Wczoraj wypróbowany i jest znakomity! Nawet nieweganska cześć rodziny potwierdziła 😉 dzieci powiedziały, ze jest bardzo dobry, natomiast mąż powiedział, ze wyglada i smakuje jak z najlepszej wegańskiej restauracji!

Reply
Lamarida 18 maja, 2020 - 10:25 am

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.