Home Sałatki/Surówki Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki

Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki

0 komentarze

Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! 🙂

surówka z czerwonej kapusty

surówka z czerwonej kapusty
Składniki:

Warzywa:

  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soli do nasolenia warzyw
  • 1/2 słodkiej papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli

Dressing:

  • 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach 🙂 )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam sobie urządzenie do robienia np. “makaronu” z cukinii tzw. krajalnicę spiralną (ang. spiralizer vegetable slicer) pokazany na fotografii poniżej. Super urządzenie!

I właśnie używając go kroimy nasza cukinię w makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli 🙂

Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie, można zamieszać warzywka 🙂 Dzięki nasoleniu kapusta i cukinia będą sprężyście chrupiące i soczyste.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Umytą słodką paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski.

Wtedy już powinno minąć 10 minut i możemy przepłukać warzywa pod bieżącą wodą na durszlaku. Potem odciskamy kapustę i cukinię i wrzucamy do większej miski.

W małej miseczce mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe 🙂 Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem.

Polecam również surówkę z kapusty włoskiej, surówkę z brokuła, kolesławogórkowe kimchi.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.