Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! 🙂
Polecam również surówkę z kapusty włoskiej, surówkę z brokuła, kolesław, ogórkowe kimchi.
Składniki:
Warzywa:
- 1 niewielka cukinia
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1 łyżka soli do nasolenia warzyw
- 1/2 słodkiej papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
Dressing:
- 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach 🙂 )
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej)
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
- orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam sobie urządzenie do robienia np. “makaronu” z cukinii tzw. krajalnicę spiralną (ang. spiralizer vegetable slicer) pokazany na fotografii poniżej. Super urządzenie!
I właśnie używając go kroimy nasza cukinię w makaron. Jeśli nie macie takiego sprzętu, to można użyć klasycznej tarki do warzyw i zetrzeć cukinię na cienkie paski. Można też ją cienko pokroić – co kto woli 🙂
Kapustę czerwoną szatkujemy w cienkie około 3 cm paski i dodajemy do pokrojonej cukinii. Dodajemy łyżkę soli, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie, o ile nie zapomnicie, można zamieszać warzywka 🙂 Dzięki nasoleniu kapusta i cukinia będą sprężyście chrupiące i soczyste.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Umytą słodką paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski.
Wtedy już powinno minąć 10 minut i możemy przepłukać warzywa pod bieżącą wodą na durszlaku. Potem odciskamy kapustę i cukinię i wrzucamy do większej miski.
W małej miseczce mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe 🙂 Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3