Klasyczne drożdżówki z owocami: ze śliwkami, z rabarbarem, jagodami i z truskawkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci 🙂 Polecam!
Fanom drożdżowych ciast polecam również takie bułeczki z kruszonką, bułeczki z dynią, śliwkowe ciasto drożdżowe.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki (960 ml) mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej)
- 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
- 1/3 szklanki (80 ml) erytrytolu* lub ksylitolu (lub brązowego cukru)
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 1/4 szklanki (60 ml) oleju
- 2 łyżki (30 ml) białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce
Nadzienie:
- 300-500 g dojrzałych śliwek węgierek
lub
- truskawki pokrojone w plasterki
lub
- jagody (leśne najlepsze!)
lub
- 300 g rabarbaru (około 3 łodygi)
- 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
*O tym zdrowym cukrze pisałam tutaj
Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Podobnie, jeśli używamy truskawki to myjemy je i kroimy na grubsze plasterki. Jeśli natomiast używamy rabarbaru, to dokładnie go myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy 🙂 Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy.
Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe.
Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość.
Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm.
W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt 🙂
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek albo rabarbar albo pokrojone truskawki albo jagody, które można posypać brązowym cukrem..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli nie zjemy od razu 🙂 ).
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3